irish terriër,
De Ierse Terriër
Het uiterlijk
Algemeen voorkomen:
Levendige en gespierde verschijning. Een hond met veel substantie, maar toch gracieus en nooit plomp. Racy en op snelheid gebouwd lichaam, stevige en rechte rug. Opvallend zijn de keine v-vormige oren , de relatief kleine amandelvormige ogen en de hoog aangezette en fier gedragen staart. Maakt een snelle, behendige en sterke indruk.
Schofthoogte
Teven zijn ongeveer 45-47 cm, en de reuen 47-49 cm gewicht 13-14kg
Vacht
De vacht bestaat uit twee delen, de ondervacht en de harde bovenvacht,waarvan de haren dicht en stevig tegen elkaar aanliggen. De vacht kan glad zijn of gegolfd, maar beslist niet krullend. de Ierse Terriër is een kleurig. De kleur kan variëren tussen tarwe-rood en rood. Soms hebben ze een wit plekje op de borst.
Gebruik
Oorspronkelijk gefokt als veelzijdige gebruikshond: bewaker van erf en bezit en verdelger van ongedierte. Door zijn veelzijdige en groot aanpassingsvermogen nu een plezierige en aanhankelijke huishond, die zijn mannetje staat.
Gezondheid
Geen ernstige rasgebonden afwijkingen bekend
Aard
Actief, moedig, innemend maar met een eigen wil. Niet vechtlustig, maar verdedigt zich onverschrokken
Bijzonderheden
De vacht moet vrij regelmatig worden getrimd. Daarnaast regelmatig kammen met een middel fijne kam
De geschiedenis van het ras
Het Ierse volk, is een volk met veel humor. Mischien wel door het feit dat leed de Ier niet bespaard is gebleven Steeds was er strijd in Ierland. strijd tegen de Britse landeigenaren, strijd om het bestaan en strijd voor de onafhankelijkheid. Rijkdom is altijd een schaars goed geweest in Ierland. Het is dus begrijpelijk dat de Ierse Terriër geen luxe leventje gewend was tussen de arme boeren, hij moest vooral nuttig zijn. Hij moest huis en hof beschermen en tevens ongedierte verdelgen. Hij ging mee op strooptocht, een konijntje of haas was een welkome aanvulling op de maaltijd. Maar hij was ook een speelkameraad voor de kinderen, de hond was een deel van het gezin. Men noemt de “Irishman” onverschrokken, hard en moedig, maar ook hartelijk, gastvrij en trouw.o werd ook de hond, net als zijn baas, door vaak bittere omstandigheden gevormd. Een Ierse Terriër is een echte familliehond, hij hecht zich aan het hele gezin en dus niet aan een persoon alleen.
irish terriër